Skip to main content

Kantoorverlichting

De juiste verlichting op de werkvloer (van kantoor tot winkel, van fabriek tot supermarkt) is erg belangrijk. Goede verlichting voorkomt ongelukken en zorgt ervoor dat werknemers zich prettig voelen.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat goede kantoorverlichting de productiviteit verhoogt op kantoor en zorgt voor minder ziekteverzuim en beter gehumeurde werknemers. Door de hoeveelheid licht, de dimstand en de kleur van de kantoorverlichting volledig af te stemmen op het moment van de dag en de functies in het kantoor, kunnen werknemers beter functioneren.

Binnen de Europese norm voor werkplekverlichting geeft men aan welke minimale verlichtingssterkte geldt voor een bepaalde werkruimte. De hoeveelheid licht dat op een oppervlakte (grond of werkplek) terecht komt, drukken we uit in Lux. Om diverse lampen (denk hierbij aan halogeen, LED of spaarlampen) met elkaar te vergelijken- en te bekijken hoeveel licht een lamp daadwerkelijk uitstraalt, maken we gebruik van lumen. Lumen is de eenheid voor lichtstroom. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen/m2. We kunnen geen gebruik maken van wattage. Wattage zegt namelijk niets over de lichtopbrengst, enkel over het energieverbruik. de Europese norm schijft voor dat op uw werkplek tenminste 500Lux aan licht aanwezig moet zijn en rondom de werktafels 300 lux aan licht.

Het is bij werkplek verlichting belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van natuurlijk daglicht. Om écht goed te kunnen werken, is kunstlicht ook nodig, als aanvulling op het daglicht of te compenseren in de winter of tijdens korte donkere dagen. Hierbij is het belangrijk dat er veel functioneel licht op de werkplek terechtkomt en het licht gelijkmatig over het werkvlak wordt verdeeld, anders ligt snellere vermoeidheid op de loer. Dit geldt ook voor kantoorverlichting.

Human Centric Lighting (HCL), of mensgeoriënteerde verlichting, Uitgangspunt hierbij is dat kunstmatige verlichting binnen het natuurlijke ritme van het daglicht buiten moet nabootsen. Dit principe houdt rekening met al deze effecten en brengt bovendien de visuele, emotionele en biologische behoeften van de mens in evenwicht. Dit heeft onder meer als gevolg dat mensen productiever zijn en betere prestaties kunnen leveren.

Human centric lighting is standaard verwerkt in het Casambi besturingssysteem en laat volautomatisch het licht veranderen. Om dit te kunnen realiseren, is een lichtbron nodig die de verschillende wittinten kan nabootsen. Voor Human centric lighting worden daarom altijd dual white lichtbronnen toegepast, zoals de dual white powerline, pin spot of LED-bol. Deze lichtbronnen passen met het Casambi-besturingssysteem het licht aan naar het daglichtritme. Biodynamisch licht (Human Centric Lighting) kan vooral op kantoren met gering daglicht in de wintermaanden, het welzijn van de medewerkers duurzaam verhogen, waardoor het personeel beter in hun vel zit en de productiviteit verhoogd wordt. Wij kunnen perfecte kantoorverlichting en werkplek verlichting voor u integreren.

 

Licht ontwerp

Door middel van 2d en 3d beelden kunnen wij uw lichtplan realiseren, zodat u weet hoeveel licht er op de werkplek valt, hoe gelijkmatig dit licht is en of de gewenste helderheidsverhoudingen kunnen worden gerealiseerd. Een  lichtadvies of een gecalculeerd lichtplan nodig om te kunnen berekenen of kantoorverlichting en werkplek verlichting voldoet aan de NEN-normering voor werkplekken.

 

Van lichtontwerp tot realisatie

Uit ervaring is gebleken dat veel klanten het plezierig vinden wanneer de gehele lichtopdracht door één partij wordt gecoördineerd. Hierdoor nemen  het volledige verlichtingsproject voor u uit handen. Te beginnen met het geven van lichtadvies, het maken van een gecalculeerd lichtplan, het leveren van de armaturen met lichtbronnen en het besturingssysteem, tot het brieven van uw installateur, het organiseren van de installatie en het instellen van de (vooraf gedefinieerde) sferen. Benieuwd geworden? Neem dan contact met ons op.

Overleg eens met een lichtspecialist

Bent u benieuwd naar wat er mogelijk is voor de verlichting in uw woning, kantoor of winkel?
Neem via onderstaand formulier contact met ons op en vertel ons meer over jouw project.

Contact Form Demo (#4)
× Hoe kan ik je helpen? Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday